Domeniul: Industria alimentară a băuturilor și tutunului
Codul nomenclator: 7411.1.2
Competențe profesionale dobândite
- Aplicarea normelor de securitate și sănătate în muncă
- Aplicarea normelor de protecția mediului
- Organizarea activității proprii
- Aplicarea normelor de igienă și de siguranța alimentelor
- Întocmirea documentelor specifice
- Preluarea animalelor pentru sacrificare
- Pregătirea animalelor pentru sacrificare
- Suprimarea vieții animalelor – prelucrarea inițială
- Prelucrarea finală a carcaselor de carne
- Ambalarea și etichetarea cărnii și subproduselor de abator
- Transportul și depozitarea cărnii și subproduselor de abator
- Valorificarea altor componente rezultate din prelucrarea finală
Descrierea ocupaţiei
Ocupația de măcelar se referă la activitățile de preluare și pregătire a animalelor pentru sacrificare, suprimare a vieții animalelor, prelucrare inițială și finală a carcaselor de carne, ambalare, etichetare transport și depozitare a produselor și valorificare componente provenite de la ungulate domestice (animale din speciile bovină, porcină, ovină și caprină, cabaline), păsări de curte, lagomorfe (iepuri), vânat sălbatic, a căror carne este destinată consumului uman.
Însușirea competențelor necesare ocupațiilor din industria alimentară, au ca rezultat aplicarea eficientă și responsabilă a normelor de securitate și sănătate în muncă și protecția mediului, pentru desfășurarea activităților în condiții de securitate maximă, precum și realizarea la termen a lucrărilor repartizate prin organizarea corectă a activităților proprii.
Igiena și siguranța alimentară au o importantă deosebită în activitatea măcelarului, o atenție permanentă acordându-și igienei produselor, a locului de muncă, igienei individuale și a echipamentului de lucru, pe toată durata și în toate etapele procesului tehnologic în vederea realizării produselor sigure și de bună calitate.